Туризъм

Средновековна крепост „Калето” /12- 14 век/. Намира се на 0.5 km югоизточно по права линия от центъра на село Дърманци. Разположена е на естествена височина, с лек наклон на север. Крепостната стена е заграждала пространство от около 6 дка с елипсовидна форма. На източната страна на височината, на разстояние от 30 m се проследява зид с приблизителна дебелина 2 m. От юг и север, мястото е естествено защитено от скален разсед, който образува пукнатини с ширина 1.5 m и дълбочина 30 m. Градежът на стените е от ломен местен камък, споен с бял хоросан. Източно под „Калето” тече рекичка. На около 300 m югозападно от крепостта, се намира извора „Ланчовска пишора” или „Чешматa". Хълмът е естествено защитен и разположен на стратегическо място, където са се пресичали важни пътища. От тук в древността е минавал пътят, свързващ римския град Уплиа Ескус със Сердика а регионът и днес е място, през което минават пътищата свързващи Дунавската равнина със Софийското поле, Източна със Западна България.

 

През дългия период на своето съществуване крепостта е охранявала достъпа до проходите на Стара Планина и селището, което се е простирало северно от нея и върху, чиито развалини сега е построен съвременния град Мездра.

Основите на крепостните стени са разположени върху останки от халколитната епоха. Сред руините на крепостта личат следи от различните епохи, в които крепостта е съществувала - Римската, Византийската и Българското средновековие. При разкопки е разкрита отлично запазенa отбранителна кула от времето на Римската епоха, която е била разрушена през XI век. Намерени са също останки от жилища, предмети, части от улична мрежа и др. датиращи от различните периоди.